Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu (więcej informacji).
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Rozumiem, nie pokazuj więcej tego komunikatu.

TAK
NIE

Jak warzymy

Piwo w naszym browarze produkowane jest według technologii opracowanej w XIX wieku przez piwowarów niemieckich. Głównym twórcą był piwowar Kaufmann.
Tak jak kiedyś tak i dzisiaj piwo produkujemy z wody, słodu i chmielu przy użyciu drożdży piwowarskich.


Produkcja odbywa się według klasycznych metod.
Warzenie brzeczki odbywa się w naczyniach wykonanych ze stali kwasoodpornej i miedzi według metod XIX wieku.
Do nadania właściwego smaku i aromatu piwa używamy tylko polskich chmieli zarówno goryczkowych jak i aromatycznych.
Fermentację piwa prowadzi się w otwartych kadziach fermentacyjnych, co robią tylko nieliczne polskie browary.
Wymaga to wiele dodatkowej pracy pracowników browaru i bardzo dużej wiedzy piwowarów.


Po zakończeniu procesu fermentacji piwo poddaje się leżakowaniu w piwnicach, w których panuje cały czas jednakowa temperatura
ok. 1oC. W czasie leżakowania piwo nabiera właściwego dla danego gatunku piwa smaku i nasyca się naturalnym dwutlenkiem węgla.

Piwo z Browaru Zamkowego w Raciborzu jest całkowicie naturalnym produktem. W jego skład wchodzi woda, dwutlenek węgla, alkohol, chmiel, drożdże piwne.